DOORZAAM versterkt Duurzame inzetbaarheid bij uitzendorganisaties

Om uitzendkrachten succesvol te laten zijn in hun werk, is het belangrijk om hen goed in te werken en te begeleiden.

“Uitzendkrachten moeten in staat zijn om alles gelijk op te kunnen pakken met een beperkt inwerkprogramma. Er wordt niet bij stil gestaan dat uitzendkrachten steeds in een andere omgeving werkzaam zijn en zich telkens moeten aanpassen”, geeft Claudia Jongerius (consultant Wecreate) aan.

Door uitzendkrachten de juiste training en ondersteuning te bieden, kunnen ze snel en effectief aan de slag bij de (verschillende) opdrachtgevers.

Steeds meer uitzendorganisaties maken deze omslag en investeren in hun medewerkers. Doorzaam is vooruitstrevend en investeert al jaren in de duurzame inzetbaarheid (DI) van de uitzendkracht. Doorzaam is hét fonds van en voor de uitzendbranche. Zij bieden verschillende diensten aan die helpen met de ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Met als doel: zoveel mogelijk mensen in de uitzendbranche bereiken om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid.

Doorzaam

Doorzaam streeft ernaar dat iedere uitzendkracht vitaal, veilig, vaardig en met plezier zijn/haar werk kan doen én kan blijven doen. Zowel opdrachtgever, uitzendorganisatie en uitzendkracht moeten bewust gemaakt worden van het belang van DI en het versterken van DI van de uitzendkracht.

Femke Kooijman (manager duurzame inzetbaarheid Doorzaam) vertelt hier het volgende over: “Het is belangrijk dat uitzendorganisaties aan de slag gaan met DI omdat zij een belangrijke rol spelen op de arbeidsmarkt. Investeren in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid loont. Op deze manier kunnen uitzendorganisaties niet alleen de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van uitzendkrachten.” 

De leerlijnen DI ambassadeur en DI specialist

Om duurzame inzetbaarheid toegankelijk te maken voor organisaties biedt Doorzaam in samenwerking met Wecreate verschillende leerlijnen aan. Wecreate heeft hele ervaren trainers die ons ondersteunen in het opleiden van mensen tot DI ambassadeurs en DI specialisten, maar ook in het begeleiden van organisaties bij visie- en boostsessies. Er zit veel kennis en kunde bij Wecreate”, vertelt Femke Kooijman over de samenwerking met Wecreate.

Door middel van deze leerlijnen kan de uitzendsector zelfstandig invulling geven aan DI. We zien graag een toekomst waarin de uitzendbranche duurzame inzetbaarheid standaard en hoog op de agenda heeft staan. Dat is goed voor zowel de uitzendorganisatie als de uitzendkracht en dus ook de arbeidsmarkt. 

Blijven vernieuwen

Op basis van eerdere projecten hebben we met onze leerervaringen geheel nieuwe leerlijnen ontwikkeld.

Femke Kooijman vertelt wat er verbeterd is ten opzichte van het vorige project:De beste ontwikkeling is dat we een tweetal leerlijnen hebben ontwikkeld, een leerlijn tot DI ambassadeur voor mensen die nog wat korter in de uitzendbranche werkzaam zijn dan wel nog wat minder bekend zijn met DI. En een leerlijn tot DI specialist voor mensen die al wat andere stappen kunnen maken in de organisatie als het gaat om de uitwerking van DI voor de organisatie. Zij hebben vaak al wat minder contact met de uitzendkrachten zelf. Zij zijn meer bezig om de organisatie of hun team in beweging te krijgen als het gaat om DI. Door de eerder opgestelde leerlijn van DI specialist vanuit het ESF project op te splitsen is het traject wat minder intensief geworden en ook wat korter, wat het nog wat toegankelijker maakt. Uiteraard kunnen mensen die de eerste leerlijn tot ambassadeur hebben gevolgd doorgaan naar de leerlijn tot DI specialist!”

Dit jaar zijn er maar liefst 15 leerlijnen gestart! Ook staan er nog een aantal op de agenda, bekijk hiervoor de website van Doorzaam.

De bovenstaande inhoud geldt alleen voor de deelnemers die nu deelnemen aan de ambassadeursleerlijn. De data voor het doorstromen naar een specialistengroep is nog onbekend voor deelnemers die in het najaar starten met de ambassadeurslijn.

Case Claudia

Claudia Jongerius
Consultant


Meer weten?

Neem direct contact op met Claudia Jongerius.

E-mail Claudia
Telefoon: 0627154415