Het Belang van Leiderschap in Zelfsturende Zorgteams

Uitdaging

STMG, een thuiszorginstelling in de regio Arnhem, staat voor de uitdaging. Het aantal FTE bij de wijkverpleging is in 2023 namelijk flink gedaald. ‘Daar zit de uitdaging: hoe houden we onze mensen binnen?’, vertelt Marie-Louise, HR-manager bij STMG. Het doel van STMG is het worden van een toekomstbestendige zorgorganisatie. Daarom werkt HR-adviseur Marije Smalburg werkt aan verzuimpreventie, om het tekort aan mensen te proberen minimaliseren. Hierbij is een eerlijk gesprek tussen wijkverpleegkundige en relatiemanager in een vertrouwde en veilige omgeving essentieel, volgens Marije. Bij verzuim onderzoekt STMG samen met de betrokkenen wat de mogelijkheden zijn, zowel binnen als buiten de organisatie. ‘We werken daarnaast goed samen met onze bedrijfsartsen, waardoor we ook echt het gevoel hebben dat we vooruitgang boeken,’ vervolgt Marije.

De wijkverpleegkundigen van STMG werken in zelforganiserende teams, wat sommige wijkverpleegkundigen naast hun zorginhoudelijke werk ook leiderschapstaken geeft. Deze dubbele rol, waarin ze zowel collega als leider zijn, kan uitdagend zijn. Sommigen hebben weinig ervaring in leiderschap, omdat ze bijvoorbeeld doorgegroeid zijn vanuit de inhoud. Het HR-team en de Manager Zorg (hiërarchisch verantwoordelijk voor de wijkteams) zijn er om hen ondersteunen, maar op operationeel niveau ligt de verantwoordelijkheid bij de leidinggevende wijkverpleegkundigen.

Boy vierkant

Boy van Zalinge

Senior Consultant


Meer weten?

Neem direct contact op met Boy

b.vanzalinge@wecreateconsulting.com | 0627056931

WhatsApp Image 2024-07-30 at 15.37.40 (2)

Oplossing

Om de leidinggevende capaciteiten van wijkverpleegkundigen te versterken, heeft STMG gebruik gemaakt van de A+O VVT-subsidieregeling en zo Wecreate ingeschakeld. Het programma “Sterke teamleider in de zorg” sprak STMG erg aan, om op deze manier de leidinggevende wijkverpleegkundigen te ondersteunen in bijvoorbeeld gespreksvoering en communicatie.

Zes groepen leidinggevende wijkverpleegkundigen namen deel aan twee coachsessies en vier trainingssessies, geleid door trainers Yvonne Smitz en Michiel Hobbelt van de Wecreate Academy. Hierbij zijn onderwerpen als feedback geven en ontvangen, de kracht van communicatie en coachend leiderschap aan de orde gekomen.

Resultaat

Marije, die deelnam aan de training, vond het waardevol om meer te horen over de uitdagingen van wijkverpleegkundigen.

‘Je hoort veel meer waar de wijkverpleegkundigen tegenaanlopen. Je hebt normaal wel gesprekken op het hoofdkantoor, maar je loopt niet echt in de regio’s rond. De training heeft de verbinding met elkaar wel hechter gemaakt,’ zegt ze.

De deelnemers ontdekten dat ze vaak tegen dezelfde problemen aanliepen, wat leidde tot meer openheid. ‘Dat was voor heel veel collega’s echt een eyeopener,’ merkt Marije op. De training zorgde ervoor dat de wijkverpleegkundigen zich écht gehoord voelden.

‘Er ontstond al snel een fijne en veilige omgeving. Wat ik ervaren heb, is dat de wijkverpleegkundigen zich erg gehoord en gezien voelden. Ik krijg nog steeds feedback dat ze er zo veel aan gehad hebben,’ vertelt Marije.

Trainer Yvonne speelde daar een belangrijke rol in, haar openheid en enthousiasme heeft positief bijgedragen aan het succes van de training. ‘Ik heb er echt van genoten, ik vond het elke keer leuk om weer heen te gaan,’ sluit Marije af.

Het Management Team van STMG, inclusief HR-manager Marie-Louise, volgde ook een leiderschapstraining. Hoewel het traject te weinig verdiepend was, bracht het belangrijke inzichten, zoals het belang van communicatie zonder oordelen. Marie-Louise vertelt: ‘Het is heel menseigen om te oordelen, maar hoe ga je daar mee om?’ Deze bewustwording was een cruciale stap in het verbeteren van de communicatie binnen de organisatie.

De trainingen hebben ertoe geleid dat leidinggevende wijkverpleegkundigen concrete veranderingen doorgevoerd hebben in het team. Ook zoeken de leidinggevende wijkverpleegkundigen nu vaker elkaars hulp en voeren gesprekken anders dan voorheen. Marije merkt op: ‘Ik krijg nog steeds feedback dat ze er zo veel aan gehad hebben.’ Deze verbeterde communicatie en samenwerking hebben bijgedragen aan de teamontwikkeling binnen STMG.

Toekomst en vervolg

Door de positieve ervaringen plant STMG plant vervolgtraject met Wecreate om de teamontwikkeling verder te bevorderen. De positieve ervaringen en de wens om Yvonne weer te betrekken, onderstrepen het succes van de trainingen. Marie-Louise zegt: ‘De meeste teams staan te trappelen om aan teamontwikkeling te gaan doen.’ De drive is door de reeds gegeven trainingen alleen maar groter geworden.

Over STMG

STMG is een bedrijf in de zorg met ongeveer duizend mensen in dienst. STMG verbindt het netwerk van informele zorg, services, ondersteuning en formele zorg (verzorging en verpleging). STMG is daarmee het enige zorgbedrijf in regio Arnhem dat alleen extramurale zorg aanbiedt. Het bedrijf is onderdeel van twee bv’s, Assist Zorg en Verbego.

De wijkverpleging van STMG bestaat uit veertien wijkteams die werken rondom Arnhem. Deze teams worden functioneel aangestuurd door twee of drie leidinggevende wijkverpleegkundigen.

Over A+O VVT en MDIEU-regeling

Het A&O VVT (Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg) heeft een MDIEU-programma (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden) “De VVT werkt vandaag aan morgen”, een subsidie beschikbaar gesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te stimuleren. Vanaf 1 september gaat deze regeling opnieuw van start.